In een toch al niet arme buurt van Sydney werken de buren samen om hun huizen en grond als één geheel te verkopen aan een projectontwikkelaar. Het zet traditionele makelaars in de stad buitenspel.
De woningmarkt in Australië zit in de lift. Althans, in de grote steden, en al helemaal in Sydney, de grootste stad van het land. Grote veranderingen in bestemmingsplannen en een nieuwe metrolijn zorgen ervoor dat afgelegen buurten interessant worden voor investeerders. De overheid van New South Wales, de deelstaat waarin Sydney ligt, combineert deze twee factoren om nieuwbouw rond ov-knooppunten te bespoedigen.
Castle Hill spant de kroon. In deze rijke buitenwijk aan de noordrand van Sydney opent binnen drie jaar een nieuw metrostation. Op grond waar nu nog vrijstaande huizen staan, mogen sinds kort ook appartementen gebouwd worden. Projectontwikkelaars staan te popelen om de aantrekkelijke percelen te verwerven.
Om de makelaar heen
Normaal gesproken zouden makelaars ook behoorlijk wat verdienen aan zo’n situatie. Zij zouden de huurlingen van de projectontwikkelaars zijn om de bewoners te overtuigen hun huizen te verkopen. Maar de bewoners gaan nu met een wijde boog om die traditionele tussenpersonen heen.
Ze verkopen hun huizen én de grond samen, als één perceel. 25 huiseigenaren zijn nu online op zoek naar een koper. De inschatting van de Sydney Morning Herald is dat de lap grond ter grootte van 23 duizend vierkante meter voor zo’n 100 miljoen Australische dollars van de hand kan gaan, dus 4 miljoen per huishouden (2,6 miljoen euro). Dat is zo’n vier keer hoger dan de normale vraagprijs voor onroerend goed in Castle Hill.
'Geen eenvoudig proces'
Vorig jaar verkocht een groep van acht huiseigenaren in de nabije wijk Epping hun huizen aan een Chinese projectontwikkelaar. Ze kregen er 30 miljoen Australische dollar voor, of 3,8 miljoen per persoon (2,4 miljoen euro) terwijl de eigendommen per stuk waarschijnlijk slechts 1,2 miljoen hadden opgebracht.
Ook in Castle Hill was er vorig jaar een groep van twintig eigenaren die samen verkochten voor een onbekend - maar in elk geval veel hoger - bedrag.
Voor de inwoners van Castle Hill was het geen makkelijke beslissing. Hun huizen zullen na de verkoop uiteraard gesloopt worden. Woordvoerder van de groep Nick Maude zegt: "Sommigen van ons hebben geïnvesteerd in renovaties en anderen wonen hier al 35 jaar, dus het geen eenvoudig proces geweest. Maar aan het eind van de rit hebben we het gevoel dat we sterker staan als collectief, In plaats van blijven zitten waar we zitten en dan omringd worden door hoge appartementengebouwen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl